Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Η ΛΑΣ φέρνει εκτός ΗΔ τα θέματα της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και των καθαριστριών των δημοτικών σχολείων


Δύο σημαντικά θέματα θέτει εκτός ΗΔ η Λαϊκή Συσπείρωση στην σημερινή (22/4/2015) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Το πρώτο αφορά την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατ απαίτηση των "θεσμών" (δηλ της τρόικα) υφαρπάζει τα ταμειακά διαθέσιμα δήμων και άλλων οργανισμών. Αφαιρεί δηλαδή κονδύλια που αφορούν στοιχειώδεις λαϊκές ανάγκες για να τα δώσει στην πλουτοκρατία

Το δεύτερο αφορά το σοβαρό πρόβλημα με τις καθαρίστριες των δημοτικών σχολείων, για το οποίο αν η κυβέρνηση δεν πάρει άμεσα μέτρα και αφήσει τα πράγματα να εξελιχτούν με βάση το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, είναι ορατός ο κίνδυνος χιλιάδες καθαρίστριες να οδηγηθούν σε απόλυση, και να παραδοθεί η καθαριότητα των σχολείων σε ιδιώτες εργολάβους και Κοινσεπ.

Για τα δύο θέματα η Λαϊκή Συσπείρωση κατέθεσε τα παρακάτω ψηφίσματα-αποφάσεις
Ψήφισμα για τη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης, που δεσμεύει τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων.
Το τελευταίο διάστημα ασφαλιστικά Ταμεία και Οργανισμοί, αλλά και η Περιφέρεια Αττικής, μεταφέρουν, υλοποιώντας πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος, για να αποπληρωθούν οι δόσεις προς τους δανειστές. 
Στους περίφημους τοκογλύφους, όπως τους αποκαλούσε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ, που τώρα βαπτίστηκαν θεσμοί. 
Δίνουν πολιτική νομιμοποίηση και άλλοθι στις προηγούμενες «μνημονιακές» κυβερνήσεις, που οδήγησαν τα αποθεματικά των Ταμείων, των Πανεπιστημίων, των Νοσοκομείων σε ομόλογα ή ρέπος, που τελικά κουρεύτηκαν με PSI (13 δις). 
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ συνεχίζει την πρακτική του λεγόμενου «εσωτερικού δανεισμού», ενόψει και των αυξημένων υποχρεώσεών της για την αποπληρωμή του κρατικού χρέους προς την πλευρά του ΔΝΤ (στις 12 Μάη, η συγκυβέρνηση θα αποπληρώσει στο ΔΝΤ ποσά ύψους 750 εκατ. ευρώ) με την υποχρεωτική δέσμευση της διαθέσιμης ρευστότητας δημόσιων φορέων, όπως νοσοκομεία, τοπική αυτοδιοίκηση, ΑΕΙ - ΤΕΙ κ.ά.
Η κυβερνητική απόφαση περιβάλλεται με τη μορφή Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), η οποία δημοσιεύτηκε στις 20 Απρίλη στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως». Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι η ΠΝΠ αποκτά και αναδρομική ισχύ, με ημερομηνία εφαρμογής από 17 Μάρτη, προκειμένου να «κυρωθεί» εκ των υστέρων η «εθελοντική» εκχώρηση ρευστότητας, από σειρά φορέων του δημόσιου τομέα και των «πρόθυμων» διοικήσεών τους...
Το Δημοτικό Συμβούλιο Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας καταδικάζει την υπ’ αρ. 41/2015 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που αφορά τη δέσμευση των αποθεματικών των ταμείων των Δήμων, υπέρ των δανειστών της Τρόικας.
Αυτή η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου πρέπει να αποσυρθεί και να μην εφαρμοστεί, να μην κατατεθούν τα χρήματα, γιατί θα έχει σαν αποτέλεσμα την παραπέρα περικοπή κοινωνικών αναγκών και θα επιδεινώσει τη θέση της λαϊκής οικογένειας.
Ταυτόχρονα το Δημοτικό Συμβούλιο Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας διεκδικεί τα χρήματα που έχουν κλαπεί το προηγούμενο διάστημα, εδώ και τώρα να δοθούν τα χρήματα στις σχολικές επιτροπές, στους βρεφικούς παιδικούς σταθμούς.
Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει να μην μεταφερθεί ούτε ένα ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου μας στην Τράπεζα της Ελλάδος και στους δανειστές. Τα χρήματα του Δήμου είναι για το λαό και τις ανάγκες του και όχι για τις τράπεζες, τους επιχειρηματίες και τους δανειστές. 

 ...............................

Ψήφισμα για τις Καθαρίστριες των Δημοτικών Σχολείωμ

Τον Ιούνη του 2015 λήγει με βάση το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο η δυνατότητα ανανέωσης των συμβάσεων που για χρόνια ανανεώνουν 8,5 χιλιάδες περίπου καθαρίστριες στα σχολεία της χώρας με βάση το νόμο 4186/2013 άρθρο 50 παρ.1. Όπως ορίζει η 2η παράγραφος του ίδιου άρθρου «για το διδακτικό έτος 2015-2016 οι συμβάσεις θα καταρτίζονται από τους οικείους δήμους και σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία». Είναι εκείνο το αναγκαίο προσωπικό στα σχολεία, που για χρόνια τώρα τελεί υπό εργασιακή προθεσμία, με άθλιο εργασιακό καθεστώς, που πληρώνεται πάντα έναντι και με καθυστέρηση μηνών και σηκώνει κατά κύριο λόγω στους ώμους του τον κρίσιμο τομέα υγιεινής και καθαριότητας των σχολικών μονάδων, αφού το οποίο μόνιμο προσωπικό καθαριότητας πάντα ήταν λειψό και σήμερα στο μεγάλο του μέρος έχει και αυτό συνταξιοδοτηθεί.

Αν η κυβέρνηση δεν πάρει άμεσα μέτρα και αφήσει τα πράγματα να εξελιχτούν με βάση το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, με δεδομένο και τα ασφυκτικά χρονικά πλαίσια μέχρι την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ένας δρόμος είναι ορατός. Οι χιλιάδες καθαρίστριες να οδηγηθούν σε απόλυση, αφού είναι απαγορευτική η δυνατότητα ανανέωσης των συμβάσεων με βάση το υφιστάμενο περιοριστικό πλαίσιο που διέπει τις προσλήψεις στους δήμους και να παραδοθεί η καθαριότητα των σχολείων σε ιδιώτες εργολάβους και Κοινσεπ.


Με βάση τα παραπάνω το Δημοτικό Συμβούλιο Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας απαιτεί η Κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία χωρίς καθυστέρηση να λύσουν αυτό το καίριο για τη λειτουργία των σχολείων ζήτημα. Να ανανεωθούν σήμερα όλες οι συμβάσεις των εργαζόμενων διασφαλίζοντας η κυβέρνηση την χρηματοδότηση αυτής της λειτουργίας και να δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα με την μονιμοποίηση των καθαριστριών στα σχολεία.