Κάλεσμα στο λαό να παλέψει και να διεκδικήσει να γίνουν όλα τα αναγκαία έργα για την προστασία του φτωχού λαού από πλημμύρες, σεισμούς και άλλες καταστροφές απηύθυνε ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης περιφερειακός σύμβουλος του ΚΚΕ εκλεγμένος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής στις  29 Οκτώβρη, για τις πρόσφατες πλημμύρες στη Δυτική Αθήνα.
Τόνισε ότι η κυβέρνηση και η Περιφέρεια πρέπει να εξασφαλίσουν τα αναγκαία κεφάλαια για την αποκατάσταση των ζημιών και των καταστροφών, για την αποζημίωση των πληγέντων, για να δοθεί επιχορήγηση στους Δήμους.
Ολόκληρη η τοποθέτηση του Γ. Μανουσογιαννάκη έχει ως εξής:
«Εκ μέρους της “Λαϊκής Συσπείρωσης” θέλουμε να εκφράσουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και την ευχή να μην αυξηθεί ο αριθμός τους.
Δυστυχώς η εγκληματική στην κυριολεξία πλέον έλλειψη των αναγκαίων υποδομών για την αντιπλημμυρική προστασία δεν περιορίστηκε μόνο σε υλικές καταστροφές που αυτές, ασφαλώς με πολύ μεγάλο κόπο, πόνο, βάσανα μπορούν ίσως να αποκατασταθούν, αλλά αφαίρεσε και ανθρώπινες ζωές.
Εκφράζουμε επίσης την αλληλεγγύη στις χιλιάδες λαϊκές οικογένειες, στους ανθρώπους του μόχθου που για μια ακόμα φορά είδαν το βιός τους, τους κόπους τους, τα σπίτια τους, τα μικρομάγαζά τους να τα παρασύρει η πλημμύρα της κρατικής, της κυβερνητικής αδιαφορίας.
Έχουμε επίγνωση ότι η έκφραση της λύπης μας δεν είναι ικανή να απαλύνει τον πόνο αυτών που έχασαν τους ανθρώπους τους, ούτε και αυτών που είδαν το βιός τους να τα παίρνει το ποτάμι της αναλγησίας.
Μπορούμε όμως να υποσχεθούμε ότι όσο περνά από τα δικά μας χέρια, με όσες δυνάμεις έχουμε θα συνεχίσουμε την προσπάθεια, την πάλη μαζί με τους εργαζόμενους, το φτωχό λαό να αποκατασταθούν όσο γίνεται πιο ολοκληρωμένα οι καταστροφές που έπαθαν και κυρίως να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να μην επαναληφθούν.
Ταυτόχρονα όμως να επισημάνουμε ότι για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν, για να παρθούν τα μέτρα που είναι αναγκαία για την προστασία της ζωής και της υγείας πρώτα απ' όλα αλλά και το βιός των λαϊκών οικογενειών, αναγκαίος και απαραίτητος όρος είναι η κινητοποίηση, η διεκδίκηση από τον ίδιο το λαό γιατί έχει αποδειχτεί διαχρονικά και απ' όλες τις κυβερνήσεις ότι μόλις μαζευτούν οι λάσπες και τα συντρίμμια, μόλις σβήσουν οι προβολείς της τηλεόρασης και οι κάμερες, οι υποσχέσεις για αποκατάσταση των καταστροφών, για αποζημίωση των πληγέντων, για έργα που θα αντιμετωπίσουν για πάντα το κακό και άλλα πολλά ξεχνιούνται για να τα επαναλάβουν χωρίς ντροπή στην επόμενη καταστροφή.
Επιβεβαίωση για τα παραπάνω και για όποιον θέλει να το ψάξει είναι οι δηλώσεις, οι τοποθετήσεις, οι εξαγγελίες που ακούστηκαν απ' τα ίδια στόματα πριν ένα χρόνο και έξι μέρες ακριβώς στον ίδιο χώρο, στην ίδια σύνθεση, με μοναδική διαφορά ότι τότε η Διοίκηση της Περιφέρειας ήταν νέα, είχε αναλάβει πριν ένα μήνα και πρόβαλε τη δικαιολογία ότι δεν πρόλαβε, και ότι στην κυβέρνηση ήταν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που δεν ήταν συνεργάσιμη με την Περιφέρεια. Τώρα όμως είναι η «δεύτερη φορά Αριστερά» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και η Διοίκηση της Περιφέρειας και της πλειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου και αυτές οι δικαιολογίες πλέον δεν υπάρχουν.
Θέλουμε μόνο να σημειώσουμε ότι ένα χρόνο μετά τις περσινές καταστροφές τις αποζημιώσεις που εξαγγέλθηκαν τότε στις περισσότερες περιπτώσεις ακόμη δεν τις πήραν οι δικαιούχοι που καταστράφηκε το βιός τους. Για τις τωρινές καταστροφές η κυβέρνηση ακόμα δεν ανακοίνωσε τίποτα για αποζημιώσεις.
Τώρα προσπαθούν να επικαλεστούν άλλες δικαιολογίες, όπως τη δύσκολη οικονομική κατάσταση και άκουσα χθες βράδυ μια δήλωση ενός αντιπεριφερειάρχη ότι η καθυστέρηση στην αντιμετώπιση του προβλήματος οφείλεται στις περίπλοκες και χρονοβόρες διαδικασίες.
Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά εσείς της Διοίκησης και της πλειοψηφίας αλληλοσυγχαίρεστε για το πόσο έγκαιρα και αποτελεσματικά επεμβήκατε επιτόπου! Τα ίδια ακριβώς έλεγαν και οι πριν από εσάς.
Επιτρέψτε μας να δώσουμε ένα μόνο παράδειγμα της έγκαιρης και αποτελεσματικής παρέμβασής σας.
Ο Δήμος Χαϊδαρίου δεν πλημμύρισε μόνο από νερά αλλά και από τόνους λάσπης που παρασύρθηκαν από το Ποικίλο Ορος και έκαναν τους δρόμους απροσπέλαστους και έφραξαν τα φρεάτια των όμβριων. Για παράδειγμα η πρόσβαση στο "Αττικο" νοσοκομείο ήταν πάρα πολύ δύσκολη αν όχι αδύνατη.
Ο δήμαρχος απευθύνθηκε στην Περιφέρεια και ζήτησε βοήθεια σε μηχανήματα για να καθαριστούν οι δρόμοι και τα φρεάτια που έφραξαν από τις λάσπες. Η Περιφέρεια δήλωσε αδυναμία να ανταποκριθεί στο αίτημα και να βοηθήσει.
Κατά τα άλλα υποτίθεται ότι υπάρχει και λειτουργεί η Πολιτική προστασία, που συγκλήθηκε εκτάκτως την Τρίτη 27/10 το πρωί με την απουσία της Διοίκησης και στην πρότασή μας να παρθούν άμεσα μέτρα για την αποκατάσταση τουλάχιστον των ζημιών που έγιναν στις έτσι κι αλλιώς ανεπαρκείς υποδομές δήλωσε αναρμόδια και ασχολήθηκε με την ανάγκη να ξαναπαραγγείλει γαλότσες, γάντια και άλλα υλικά!
Κατά τα άλλα εσείς μπορείτε να συνεχίσετε να αλληλοσυγχαίρεστε για την αποτελεσματικότητα σας έχοντας την αυταπάτη ότι η καθόλου περίεργη αλλά εξηγήσιμη προστασία που απολαμβάνετε από τα ΜΜΕ θα σας προφυλάσσει για πάντα από τη δικαιολογημένη λαϊκή οργή που κάποια στιγμή θα γίνει οργανωμένη πάλη και διεκδίκηση.
Δεν θα αναφερθούμε στις τραγικές συνέπειες που είχε η βροχή της Πέμπτης 22 και της Παρασκευής 23 Οκτώβρη για το λαό της περιοχής. Τα έχουν αναφέρει οι πιο άμεσοι εκπρόσωποι τους στην παράσταση που έκαναν την Τρίτη το απόγευμα στην Αντιπεριφέρεια του Δυτικού Τομέα, θα πουν και σήμερα.
Απαιτούμε όμως τώρα και καλούμε το λαό να οργανωθεί, να παλέψει και να διεκδικήσει τώρα, χωρίς καμιά καθυστέρηση, χωρίς διαδικαστικές δικαιολογίες και χρονοτριβές, χωρίς δικαιολογίες ότι "είμαστε οικονομικά στριμωγμένοι" και άλλα τελικά φτηνά επιχειρήματα να γίνουν όλα τα αναγκαία έργα για την προστασία του φτωχού λαού από πλημμύρες, σεισμούς και άλλες καταστροφές. Το γεγονός ότι τέτοια έργα και δαπάνες δεν είναι επιλέξιμα, γιατί στη λειτουργία τους δεν αποδίδουν κέρδη στο κεφάλαιο, μας βρίσκει απέναντι και το αντιπαλεύουμε.
Πρέπει να μπει ένα τέλος, οι κάτοικοι κυρίως της Δυτικής Αθήνας και του Πειραιά, δηλαδή εκεί που συγκεντρώνονται τα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα αλλά και αλλού, να σταματήσουν με την πρώτη βροχή να φοβούνται ακόμη και για την ίδια τη ζωή τους και τη ζωή των παιδιών τους.
Τώρα η κυβέρνηση και η Περιφέρεια να εξασφαλίσουν τα αναγκαία κεφάλαια από το πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων, από το ΕΣΠΑ, από το αποθεματικό της Περιφέρειας, που απλόχερα διαθέσατε στην κυβέρνηση για να πληρώσει τους δανειστές και να ξεκινήσουν από αύριο το πρωί οι εργασίες:
  • Για την αποκατάσταση των ζημιών και των καταστροφών που έγιναν στις υπάρχουσες υποδομές πχ στην κοίτη του Κηφισού, ο χειμώνας είναι μπροστά και κάθε καθυστέρηση είναι εγκληματική.
  • Άμεσα να αποκατασταθούν οι ζημιές σε σπίτια, καταστήματα, οχήματα για όλες τις περιοχές και να αποζημιωθούν οι πληγέντες για το σύνολο της ζημιάς που έχουν υποστεί και να δοθούν οι αποζημιώσεις και για τις περσινές καταστροφές σ' όσους δεν έχουν καταβληθεί.
  • Να δοθεί επιχορήγηση στους Δήμους για αποκατάσταση ζημιών και επείγουσες παρεμβάσεις εκεί που υπάρχει ανάγκη.
  • Να ξεκινήσουν τώρα οι εργασίες ανάσχεσης των υδάτων από το Ποικίλο Όρος, την Πάρνηθα, το όρος Αιγάλεω και όπου αλλού χρειάζεται για να μην πνίγονται στα νερά και τη λάσπη.
  • Να ολοκληρωθεί η διευθέτηση του ρέματος της Εσχατιάς και των παραρεμάτιων.
  • Αποσάθρωση πρανών στη λεωφόρο Κηφισού, στη Λ. Κατσώνη κ.α.
  • Να γίνουν τα αναγκαία έργα για το ρέμα της Ραφήνας που μετά την κατασκευή της Αττικής οδού, έχουν εκτραπεί τα νερά προς αυτό και η σημερινή του κατάσταση δεν ανταποκρίνεται στον όγκο των νερών που δέχεται και πλημμυρίζει η περιοχή.
  • Να γίνουν τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα στο Θριάσιο, στην Ελευσίνα, τον Ασπρόπυργο, τη Μάνδρα που σε κάθε βροχή πλημμυρίζουν και να ολοκληρωθούν τα δίκτυα των όμβριων σ' αυτές τις περιοχές, που παραμένουν ανολοκλήρωτα, αλλά και στο Μενίδι που δεν έχει δίκτυο όμβριων.

Αυτά είναι ορισμένα από τα άμεσα και απολύτως αναγκαία έργα που πρέπει να γίνουν στο πλαίσιο της συνολικής αντιπλημμυρικής προστασίας του Λεκανοπεδίου της Αττικής που επανειλημμένα έχουμε προτείνει.
Έχουμε επίγνωση ότι όλα αυτά χωρίς την πίεση από την οργανωμένη πάλη του λαού δεν θα γίνουν γι' αυτό ο λαός μαζί με την πάλη του για να αποκρούσει τη συνεχιζόμενη επίθεση που δέχεται στο δικαίωμα στη σταθερή δουλειά, στους μισθούς, τις συντάξεις, στη φορολογία, τα χαράτσια και πολλά άλλα, πρέπει να εντάξει και τα ζητήματα της προστασίας της ζωής του, των παιδιών του, του σπιτιού του από καιρικά φαινόμενα που κάθε φορά βαπτίζονται ακραία».