Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

Σάββατο 5/3 6.30 μ.μ., στο ΠΠΙΕΔ: Για την ΕΑΜική Αντίσταση στις βόρειες συνοικίες της Αθήνας


Η Οργάνωση Βόρειου Τομέα της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και τα Παραρτήματα Ν. Ιωνίας, Ν. Φιλαδέλφειας, Ν. Ηρακλείου και Μεταμόρφωσης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνουν εκδήλωση στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ, το Σάββατο 5/3, στις 6.30 μ.μ., στο ΠΠΙΕΔ Ν. Φιλαδέλφειας (Λ. Δεκελείας 152 & Ατταλείας).

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί η επανέκδοση ιστορικού λευκώματος, έκδοσης του 8ου Τομέα του ΕΑΜ για τη δράση του στην περιοχή των βόρειων συνοικιών.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει η Μαρία Λαμπρινού, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και θα χαιρετίσει εκπρόσωπος του Παραρτήματος Ν. Φιλαδέλφειας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Περιλαμβάνει, επίσης, προβολή βίντεο ιστορικού περιεχομένου, με μαρτυρίες αγωνιστών που είναι εν ζωή.

Για την ιστορική έκδοση 

To εξώφυλλο του Λευκώματος

  
Το ιστορικό λεύκωμα που θα παρουσιαστεί σε επανέκδοση και θα διακινείται στην εκδήλωση, είχε κυκλοφορήσει σε 1.500 αντίτυπα περίπου ένα χρόνο μετά το Δεκέμβρη του 1944, από τη διαφώτιση του 8ου Τομέα ΕΑΜ Αθήνας.

Η πρωτοβουλία αυτή της ΤΟ Βόρειων Συνοικιών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, εκτός από φόρο τιμής στα θύματα της ηρωικής πάλης του Δεκέμβρη, συμβάλλει και στη γνωριμία, μέσα από ένα αυθεντικό υλικό, με το μεγαλείο της λαϊκής δράσης στις περιοχές της Ν. Ιωνίας, Ν. Φιλαδέλφειας και Ηρακλείου Αττικής.

Μέσα από τις σελίδες του, αναδεικνύεται γλαφυρά πώς οι λαϊκές μάζες, που πριν ανέχονταν ήρεμα να τις ληστεύουν και να τις καταπιέζουν, σε κρίσιμες καμπές της Ιστορίας φτάνουν σε πρωτοφανέρωτα ύψη λαϊκής δράσης και πρωτοβουλίας, όπως συνέβη με τη δράση του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ.


Ο αναγνώστης θα βρει μέσα στο λεύκωμα πληροφορίες για μάχες που δόθηκαν στην περιοχή, αλλά και στο κέντρο της Αθήνας και στοιχεία από τη δράση της ντόπιας αντίδρασης και των Αγγλων ιμπεριαλιστών. Με φωτογραφικό υλικό, σκίτσα και κείμενα, δίνεται ζωντανά η δράση των Λαϊκών Επιτροπών, οι ηρωικές προσπάθειες να στηθούν νοσοκομεία και να εξοπλιστεί ο λαός για να δώσει τη μάχη του Δεκέμβρη.