Παρασκευή 20 Μαΐου 2016

ΚΟ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ - ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ του ΚΚΕ καιΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Τίμησαν τα 70 χρόνια του ΔΣΕ

Τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ηρωικού ΔΣΕ τιμήθηκαν στην όμορφη, συγκινητική εκδήλωση που διοργάνωσε η ΚΟΒ Ν. Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας και το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ της περιοχής την Πέμπτη 19/5 στο ΠΠΙΕΔ.

Στην εκδήλωση, που ήταν αφιερωμένη στο Υγειονομικό του Δημοκρατικού Στρατού, μέσα από αφηγήσεις αποσπασμάτων εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής», αλλά και μαρτυρίες πρωταγωνιστών του μεγαλειώδους αγώνα, αναδείχθηκε ο ανεξάντλητος ηρωισμός που χαρακτήρισε την κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης στην Ελλάδα τον περασμένο αιώνα. Ηρωισμός που πηγάζει από την πίστη στο δίκιο του αγώνα.

Ήταν άλλη μια επιτυχημένη προσπάθεια για να μάθει κυρίως η νέα γενιά την ιστορία του ΔΣΕ, τους σκοπούς του αγώνα του, να γνωρίσει τι σημαίνει γνήσιος πατριωτισμός και πόση δύναμη αντλείται από την πάλη για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Αυτό, μαζί με τη διδαχή και την εξαγωγή συμπερασμάτων από την ιστορία του ΚΚΕ και του ΔΣΕ αποτελεί και την καλύτερη απόδοση τιμής στους χιλιάδες μαχητές που έδωσαν ακόμα και τη ζωή τους στα πεδία των μαχών την περίοδο 1946-49.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Δημήτρη Γόντικα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος.
Μιλώντας στην εκδήλωση, ο Παναγιώτης Παπαγεωργόπουλος, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και γραμματέας του Βόρειου Τομέα της ΚΟΑ ανέδειξε το χαρακτήρα του ΔΣΕ, τονίζοντας ότι αυτό το δημιούργημα του ΚΚΕ, μαζί με όλη την ηρωική του διαδρομή, αποτέλεσε παράγοντα άντλησης δύναμης ώστε να σταθεί όρθιο κατά την αντεπανάσταση του '89-'91 και να διατηρήσει την ιστορική του συνέχεια. Αναφέρθηκε στα συμφέροντα που εξέφραζε ο ΔΣΕ, της εργατικής τάξης και της βασικής της συμμαχικής της δύναμης, της εξαθλιωμένης αγροτιάς και της φτωχολογιάς της πόλης, που αναμετρήθηκε με την εγχώρια αστική τάξη, το σύνολο των πολιτικών της δυνάμεων, το κράτος τους και τις συμμαχικές τους δυνάμεις.

Μίλησαν οι πρωταγωνιστές του αγώνα
Οι ζωντανές μαρτυρίες των μαχητών του ΔΣΕ Ευανθίας Κόντου - Ζωίδου και Κώστα Τάτση, που μίλησαν στην εκδήλωση, ανέδειξαν το πλεονέκτημα που έχουν οι σημερινές, νεότερες γενιές κομμουνιστών να μάθουν για την ηρωική πορεία του ΚΚΕ, ακούγοντας μέλη του Κόμματος που πήραν μέρος στα μεγάλα γεγονότα της δεκαετίας του 1940 και τους μετέπειτα ταξικούς αγώνες. Αποτέλεσαν μια ζωντανή απόδειξη της ανιδιοτελούς προσφοράς του ΚΚΕ και των κομμουνιστών προς το λαό, της δράσης που διδάσκει, φρονηματίζει και διαπαιδαγωγεί. Μιας προσφοράς που δεν μπορεί να κρυφτεί όσο κι αν το προσπαθούν οι υπερασπιστές του συστήματος.


Η Ευ. Κόντου, νοσηλεύτρια, τραυματιοφορέας και ανθυπολοχαγός του ΔΣΕ και ο Κ. Τάτσης, μαχητής και τραυματίας στο κινητό νοσοκομείο του κλιμακίου του Γενικού Αρχηγείου Ν. Ελλάδας με τις συγκλονιστικές εμπειρίες τους, μετέφεραν στους συγκεντρωμένους την αναντικατάστατη συμβολή της υγειονομικής υπηρεσίας του ΔΣΕ: Πώς χτίστηκαν νοσοκομεία και θάλαμοι ακόμα και με κορμούς δέντρων στο Γράμμο, στην περιοχή των Πρεσπών και αλλού, πώς οργανώθηκαν σχολές για να εκπαιδευτούν νοσηλευτές, πώς μετέφεραν τους τραυματίες για να χειρουργηθούν, σώζοντας χιλιάδες μαχητές από το θάνατο, πώς αντιμετώπιζαν τα πολύ σοβαρά περιστατικά που προκύπτουν από τον ένοπλο αγώνα.
Ξεχωριστές επίσης ήταν οι αφηγήσεις αποσπασμάτων από τις εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής», «Ενάντια στο θάνατο στο Γράμμο και στο Βίτσι» και «Το Υγειονομικό του Δημοκρατικού Στρατού». Αναγνώστηκε πολύτιμο υλικό για το πώς δίπλα στα πεδία των μαχών έδρασαν αυτοί που στήριξαν αποφασιστικά τον ένοπλο αγώνα: Γιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό και τραυματιοφορείς, που με ελάχιστα μέσα και τρομακτικές ελλείψεις επιτέλεσαν άθλους διεξάγοντας μια συνεχή μάχη ενάντια στο θάνατο. Από το πώς αποστειρώνονταν τα υλικά μέχρι το πώς γίνονταν σοβαρές χειρουργικές επεμβάσεις, μπορεί να γίνει κατανοητό πού μπορεί να φτάσει ο εργαζόμενος άνθρωπος όταν παλεύει για την απελευθέρωση από το ζυγό της εκμετάλλευσης.

Παράλληλα με τις μαρτυρίες προβαλλόταν φωτογραφικό υλικό από το Αρχείο της ΚΕ του ΚΚΕ, που, όπως ανακοινώθηκε, σύντομα θα εκδοθεί από τη «Σύγχρονη Εποχή» σε ειδικό λεύκωμα για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ.

Η συγκινητική εκδήλωση έκλεισε με τους βετεράνους μαχητές του ΔΣΕ να δέχονται λουλούδια από παιδιά,