Δευτέρα 8 Μαΐου 2017

Η τοποθέτηση της Δανάης Γκούμα, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης και Δημοτική Συμβουλος, στο Δημοτικό Συμβούλιο της 3ης Μάη με αφορμή την επίθεση φερόμενων ως οπαδών της ΑΕΚ ενάντια σε πολιτική εκδήλωση που διεξαγόταν στο δήμο μας:


Η Λαϊκή Συσπείρωση καταδικάζει τα γεγονότα της 27/4, με την επίθεση  φερόμενων ως οπαδών της ΑΕΚ ενάντια σε πολιτική εκδήλωση που διεξαγόταν στο δήμο μας.  

Είμαστε απερίφραστα ενάντια σε κάθε προσπάθεια, απαγόρευσης, τρομοκράτησης, φίμωσης της όποιας αντίθετης άποψης, είτε συμφωνεί είτε διαφωνεί με τη κατασκευή του γηπέδου, σε κάθε απόπειρα περιορισμού της πολιτικής δράσης.

Καταγγέλλουμε επίσης τις προσπάθειες να αξιοποιηθούν αυτά τα επαναλαμβανόμενα γεγονότα για την επιβολή κλίματος αστυνομοκρατίας και την νομιμοποίηση του ελέγχου και ρύθμισης  της πολιτικής και κοινωνικής δραστηριότητας από τους κατασταλτικούς μηχανισμούς.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι τεράστιες για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, ιδιαίτερα για  την υπονόμευση του δικαιώματος στην ελεύθερη πολιτική και συνδικαλιστική δράση.

Όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στο θέμα του γηπέδου έχουν υποχρέωση να καταδικάσουν ρητά αυτά τα συνεχιζόμενα περιστατικά.

Η σημερινή συζήτηση πραγματοποιείται στον απόηχο της εργατικής Πρωτομαγιάς την οποία τίμησαν χιλιάδες εργαζόμενοι με τη συμμετοχή τους στην απεργία και τις συγκεντρώνεις του ΠΑΜΕ σε όλη την Ελλάδα, ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ την τίμησε με την υπογραφή άλλης μιας αντιλαϊκής συμφωνίας με νέα άγρια μέτρα ενάντια σε μισθωτούς-αυτοαπασχολούμενους-συνταξιούχους και νέα ευνοϊκά «Αντίμετρα» για τους επιχειρηματίες. Γιατί σε αυτό το πεδίο ξεχωρίζει η ήρα από το στάρι.

Καλούμε  την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, τους εργαζόμενους στο δήμο να δείξουν το μπόι τους με την οργάνωση και την αποφασιστική συμμετοχή στην απεργία της 17ης Μάη.

Ενάντια σε κυβέρνηση – ΕΕ – εργοδοσία, αλλά και σε όλο το πολιτικό προσωπικό που δίνει στήριξη στα συμφέροντα των επιχειρηματιών, την ΝΔ και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου, τους θιασώτες της Ελλάδας με καπιταλιστική εκμετάλλευση και δραχμή.

Κατά τη γνώμη μας δεν υπάρχει διαχωριστική γραμμή στην κοινωνία και το δήμο με βάση την τοποθέτηση υπέρ ή κατά του γηπέδου. Η διαχωριστική γραμμή είναι μεταξύ των λαϊκών αναγκών και αυτών του κεφαλαίου, μεταξύ των ταξικών συμφερόντων της εργατικής τάξης και των φτωχών μικρομεσαίων στρωμάτων και των ταξικών συμφερόντων της αστικής τάξης και των ανώτερων μεσαίων στρωμάτων.

Τα λέμε αυτά γιατί οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα θέματα.

Για παράδειγμα, να ξεκαθαρίσουμε ότι η πρόταση της δημοτικής αρχής που εκλέχθηκε με τη βούλα και τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, δε συνιστά ριζικά διαφορετική πρόταση.

Τι μας λέει η δημοτική αρχή: ότι αρκεί να διευθετηθούν ορισμένα, έστω σοβαρά, τεχνικά θέματα για να αλλάξει ο χαρακτήρας του γηπέδου. Ότι δηλαδή εάν υιοθετηθούν οι προτάσεις της αυτό το ιδιωτικό γήπεδο που θα ανήκει στην Δικέφαλος ΑΕ και θα φτιαχτεί με τον τρόπο που προωθείται, θα μετατραπεί σε ένα «βιώσιμο γήπεδο σε μια βιώσιμη πόλη» 

Εξίσου παραπλανητική είναι και η συζήτηση περί «υπεράσπισης της δημοκρατίας», «υπεράσπισης της πόλης» κτλ. Σε ποια δημοκρατία αναφέρεστε; Ξεχνάτε  ότι με ή χωρίς γήπεδο η εργοδοτική εκμετάλλευση και τρομοκρατία στους τόπους δουλειάς, οι απολύσεις, οι απειλές, οι πιέσεις είναι όχι μόνο υπαρκτές αλλά οξύνονται; Για ποιες λοιπόν δημοκρατικές ελευθερίες μιλάτε; Αυτές της κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων και της θεσμοθέτησης της ανταπεργίας (lock-out);

Είναι λογικό για παράδειγμα οι μάζες των νέων εργαζόμενων στον επισιτισμό, ή στα σούπερ μάρκετ, που αμείβονται με τους γνωστούς σε όλους σας όρους να μη συγκινούνται ιδιαίτερα με τα του γηπέδου. Πιθανά έχουν άλλα πιο σοβαρά πράγματα να τους απασχολούν. Δεν αμφισβητούμε το γεγονός ότι ενδεχομένως να υπάρχουν ορισμένοι που αισθάνονται «κύριοι της πόλης» και ανησυχούν από την επέκταση των μονοπωλίων γιατί βλέπουν την απειλή στην δική τους ιδιοκτησία. Όμως ένα πολύ μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων της πόλης μας ανησυχεί για την ανεργία, τις περικοπές στις συντάξεις, τη νέα μείωση στο αφορολόγητο.

Η θέση που είχε διατυπώσει εξ αρχής, η Λαϊκή Συσπείρωση για το γήπεδο είναι επίκαιρη. Απαντά στα λαϊκά συμφέροντα και τις ανάγκες άθλησης των νέων. Διασφαλίζει τα αθλητικά σωματεία, πρώτα και κύρια την ΑΕΚ. Αντιστρατεύεται επί της ουσίας το ΡΣΑ και τη στρατηγική του κεφαλαίου, προτάσσοντας διεκδικήσεις που αφορούν ζωτικές ανάγκες της λαϊκής οικογένειας, για μέτρα πυροπροστασίας, για αντιπλημμυρικά έργα, για την αξιοποίηση ελεύθερων χώρων, για  τη διασφάλιση του δασικού χαρακτήρα του άλσους και την επέκταση του πράσινου και υποδομές για αθλητισμό, πολιτισμό και αναψυχή. Με βάση αυτή αυτές τις γνωστές θέσεις οι δυνάμεις του ΚΚΕ τοποθετούνται από θέση αρχής στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας, στο περιφερειακό συμβούλιο της Αττικής, στους μαζικούς φορείς, στη Βουλή. 

Για αυτό το λόγο η αποτελεσματική απάντηση των εργαζομένων βρίσκεται στην αμφισβήτηση του δρόμου ανάπτυξης με οδηγό το κέρδος, στην οργάνωση της πάλης τους ενάντια στο κεφάλαιο και τα συμφέροντά του, την εξουσία του και το πολιτικό προσωπικό –συμπολιτευόμενο και αντιπολιτευόμενο- που τη διαχειρίζεται σε όλα τα επίπεδα. Μόνο μέσα από την οργάνωση της πάλης και το ισχυρό ταξικό κίνημα  μπορούν να απομονώνονται αποτελεσματικά τέτοιες ή άλλες ενέργειες, από διάφορες πηγές, που αξιοποιούνται για την εδραίωση ενός γενικότερου κλίματος εκφοβισμού και αστυνομοκρατίας

Καλούμε τους εργαζόμενους της περιοχής μας να βάλουν φραγμό να δώσουν ηχηρό χαστούκι σε κυβέρνηση – «θεσμούς» - εργοδοσία με τη μαζική τους συμμετοχή στην απεργία της 17ης Μάη, στα απεργιακά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ.